SOMMARFÖRETAG

Här kommer en närmare presentation av alla sommarföretag du kan jobba med på egen hand i sommar. På hösten skickar du in dina företagsböcker åt Anki, blir  bjuden på avslutning och får pris. Varje medlem får välja en eller två företagsböcker. Solrostävlingen och säckinsamlingen räknas inte in i de två företagen, dem får du ta utöver de två du valt. Även om vissa företag marknadsförs för åk 1 och 2 är det fritt att välja något av de andra om du är mera intresserad av dem.  Då du anmäler dej till 4H kan du skriva i vilken / vilka företagsböcker du vill ha också så kommer de på posten!

För åk 1 – 2

Junioruppgiften är enkom för dej som vill göra olika saker under sommaren och få räkna med dem alla i ditt sommarföretag. Om du bakar, dukar bordet, plockar bär, rastar hunden, odlar någonting, passar ett syskon….allt sådant får du kryssa i. 15 minuters arbete är ett litet kryss, en timme är ett stort kryss (alla fyra smårutorna i tex ruta 1). Då du har kryssat i 10 timmar är ditt sommarföretag godkänt, men ju flera timmar du har desto finare priser kan du få!

 

Mat med 4H, enkla recept och tydliga beskrivningar för dej som vill börja på i köket! Även här kryssar du i varje gång du jobbat minst 15 minuter! Du behöver inte göra den mat som finns i boken, det är lika okej att baka en kaka eller göra något helt annat!

För åk 3 uppåt

Min 4-h-uppgift. I princip samma sak som Junioruppiften men för dej som är lite äldre. Här kan du anteckna allt du gör, ju mera timmar desto finare pris på avslutningen!

För dej som har egen kanin att pyssla om i sommar kan Kaninen 1 vara ett passligt företag. Hade du Kaninen 1 förra året kan du välja Kaninen 2 i år.

Här kan du fylla i uppgifter om din egen kanin, vad den heter och hur den bor osv. Du får också lära dej om hur en kanin ska skötas för att må bra, vad den ska äta och andra nyttiga saker. Tiden du är med din kanin kryssar du i på samma sätt som i de tidigare uppgifterna. Om du vill ha denhär uppgiften och går i ettan eller tvåan gäller 10 timmar, för de äldre 20 timmar.

 

Tycker du om att fiska? I dethär sommarföretaget antecknar du alla fiskar du fångar, lär dej känns igen olika fiskar och olika fisketekniker. Du får räkna med den tid du fiskar, rensar dina fiskar och tillreder dem (och äter och städar bort). De timmar du sover och fiskenäten är i sjön godkänner vi inte!  🙂

 

Tycker du om att snickra?? I denhär boken får du tips och idéer på olika saker du kan göra och hur du ska göra. Det är fritt fram att snickra något som inte finns i boken också, bygger du en koja ska du absolut skriva upp det här, eller en terass eller ett udedass….allt som har att göra med hammare och spik passar i denhär boken!

 

Är du idrottsintresserad? Eller tycker du bara om att röra på dej? Här kan du skriva upp allt i idrottsväg. Hoppa på studsmatta, simma, träna fotboll, cykla….allt du rör på dej hör hemma här!! Det finns sidor både för träningar och tävlingar.

 

Jättefina recept för dej som redan bakat en del!

 

Och sist men inte minst, Solrostävlingen och Säckinsamlingen!

Om du vill vara med i solrostävlingen beställer du frön av Anki. Du planterar, vattnat och göder hela sommaren. Innan frosten kommer mäter du både hur hög din solros är och hur stor den största blomman är. Du är med och tävlar både inom föreningen (Närpes 4H) och i hela Finland!

Säckinsamlingen går ut på att du samlar gödselsäckar från jordbruket. Säckinsamlingen är ett samarbete mellan Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto, de lokala 4H-föreningarna och Yara Suomi Oy. Yara har avtal med Lantmännen AgroTilasiemen, Peltosiemen, A-rehu och Hankkija. Det är alltså inhemska säckar som samlas in och återvinns. Du kan föra de säckar du samlat in till parkeringsplatsen vid fd rinken i Pörtom, Brandstation i Övermark eller Kaj-Oscar Yrjans flisplan i Finby. Meddela åt Anki om du vill samla in säckar så får du mera information. Närpes 4H betalar en ersättning åt de barn som samlat säckar.

Back to top of page